Offertförfrågan

Med över trettio år i branschen är Rolf en av Widrikssons mest erfarna förare. Han älskar sitt jobb och tycker särskilt mycket om att det, till stor del, är ett självständigt arbete. Trots sin långa erfarenhet lär han sig nya saker på jobbet hela tiden. Han har sett branschen förändras under åren och gläds åt att den nu är mer jämställd än någonsin förut.

Rolf ”Roffe” Kristiansen har jobbat på Widriksson i fjorton år, och som lastbilschaufför i över trettio år. Han beskriver själv att det han gillar bäst med jobbet är friheten. ”Jag kör återvinning åt en extern kund, och lasten kan vara allt ifrån wellpapp från matbutiker till tryckeripapper från tryckerier. Att köra åt en extern kund innebär mycket frihet under ansvar, med en viss del problemlösning, och det tycker jag är kul. När man har så pass lång erfarenhet som jag lär man sig hur man ska vara så effektiv som möjligt utan att ens behöva tänka på det. Därför är det kul att kunna få styra sin arbetsdag lite grann själv,” berättar Rolf.

Lastbilen som Rolf kör är en vanlig flakbil men med höj- och sänkbart tak. Den smarta funktionen gör det möjligt att, till exempel, köra in i låga garage och att frakta hög last. Dessutom går den på biogas. Det första fordonet Rolf körde i sin karriär var däremot mycket mindre. ”Jag började i transportbranschen 1980 med att köra truck i Värtahamnen, och på den vägen är det. Jag gjorde dock ett litet avbrott och utbildade mig till svetsare och sedan jobbade jag som det ett tag. Men efter en tid började jag längta tillbaka till transportbranschen och där har jag stannat. Jag stormtrivs med mitt jobb,” berättar Rolf.

Rolf trivs ute på vägarna och gillar att köra bil. Han säger att även om han lär sig nya saker hela tiden blir han, med sin långa erfarenhet, aldrig förvånad i sitt arbete. Han vet att oväntade saker kan hända och tycker att det är en del av tjusningen. Att han får röra på sig och vara ute mycket i friska luften är något han också uppskattar med sitt arbete. ”Som lastbilschaufför är man utomhus mer än vad många tror. Ofta är ställena jag lossar och lastar på utomhus, vilket är trevligt. Dessutom tycker jag det är bra med ett jobb där man får röra på sig under arbetstid. Jag sitter inte bara hela dagen i lastbilen, som vissa kanske kan tro, utan jag går en hel del väl på stoppen och emellanåt blir det även lite tunga lyft,” förklarar Rolf som också tycker det är skönt att slippa skynda iväg till gymmet efter arbetstid. Han får sin motion på jobbet istället.

Eftersom Rolf slipper gymma efter arbetsdagens slut har han gott om tid att hänga med katten Pettsson, en elvaårig hane som han tog emot som omplacering. ”Jag är lagom utarbetad när jag kommer hem och då är det skönt att kunna slappa i soffan med Pettsson. Jag bor i Farsta så jag har relativt nära hem, samtidigt som det känns lite som ute på landet och det tycker jag om. Jag trivs så pass bra att även om jag nu snart ska flytta så flyttar jag inte längre än till porten bredvid,” säger Rolf och skrattar.

När Rolf ser tillbaka på sina år i branschen och hur yrket har utvecklats är det vissa saker som, enligt honom, står ut som särskilt viktiga. En av dessa är hur det på senare år har blivit allt mer jämställt inom yrket. ”Det har kommit in mycket fler kvinnor i branschen de senaste åren. För 20 år sedan var det knappt någon tjej alls som körde lastbil men nu blir det allt vanligare. Det tycker jag är både kul och viktigt, och det visar att transportbranschen på senaste tiden snabbt blivit mycket mer modern i den aspekten,” menar Rolf.

En viktig lärdom han tar med sig från sina år som lastbilschaufför är att inte stressa. ”Allt blir bara fel när man stressar, och då blir man ju bara ännu mer stressad. Effektiviteten lär man sig med tiden, men det är klart att det blir fel ibland, oavsett hur lång erfarenhet man har. Då är det viktigt ta det lugnt och behålla uppmärksamheten på jobbet. Tar man det bara lugnt, så ordnar allt sig,” säger Rolf avslutningsvis.

 

Läs mer om våra chaufförer:

Kajsa: Frihetskänsla bakom ratten

Daniel: Ny i branschen, men med många bollar i luften

 

Ta del av lediga chaufförsjobb på Widriksson